De herinnering van…..

Op deze pagina staan verhalen van bekende en minder bekende inwoners van door de jaren heen. Mocht je iemand weten met een mooi verhaal over ons prachtige dorp, laat het ons dan weten via info@hoogkarspel700.nl.

Na  onze oud-burgemeester Rob van der Riet, juffrouw Rood, Nadine Visser, Klaas Musman, Miranda Deen, Conny van ‘t Hoff, Gerrit Besseling en Harold Boldewijn is het nu de beurt aan Joop Stroomer.

 

Joop, vertel ons eens waar we je van kennen.

Ja, bekend. Misschien vanwege het feit dat ik al 83 jaar op klompen loop, ws ook omdat ik in verschillende besturen heb gezeten.

Hoelang woon je al in Hoogkarspel.

Al heel lang. Want in 1938 stopte er een veewagen op de Niueweweg. U weet wel, waar je boven de schroeven los draaide en de klep achter over naar beneden kwam.

In plaats van vee kwamen daar de Stroomers. Er kwamen 18 kinderen uit.

Mijn vader had het goeie patroontje want we waren met 9 meisjes en 9 jongens. ( hoe kreeg ie het klaar).

Er hadden er al 13 in de wieg gelegen, toen de oudste zei: Moeders, moet je niet eens een nieuwe wieg? Was niet nodig …

Er zijn er nog 5 geboren in een wieg met drie poten. Als vierde poot zat er een koekblik onder.

’t Was wel vol in dat kamertje van 4 keer 4 meter en een kachel die 1 meter de kamer in kwam.

Er zaten er een stuk of 8/9 aan tafel en alle andere zaten op de lange regel op de grond. Ook het slapen gaan was geen probleem. Sliepen mijn ouders in de bedstee, daaronder had je nog een ruimte, de ander kooi, daar sliepen wij met 3 jongens gewoon in los stro.Een oud tafelkleid was ons dek.

 

In 1944 vroor het streng. Mijn broer Piet lag aan de buitenkant en toen was zijn grote tóón nag aanvroren voor het buitenrooster onder de grond. Mijn vader bekeek het even zei: “het trekt wel bij”

Dagelijks schilden we 25 kg piepers, een hele kist, desondanks waren we brandmager, geen greintje vet aan ons magere barsie. De piepers gingen gewoon rechtdoor.

We hadden thuis een geweldige jeugd met zo’n moeder.

 

Welke hobby’s heb je.

 Fietsen en wandelen.

 

Wat is je mooiste herinnering.

Polstokspringen.

Eieren zoeken en thuis lekker opbakken.

De jaren 60 waren ook niet best. Toch kwam er heel iets moois tot stand. Hoogkarspel kreeg een zwembad en omdat mogelijk te maken moesten wij allen VRIJWILLIG een dag te tulpenkoppen in de Wieringermeer bij Dirk Schipper. Die had 10 hektaren tulpen die met de hand moesten worden gekopt. Dat was toen een heel werk. Er waren toen een kleine 80 kleine zelfstandige. Zowaar een prachtig resultaat.

 

Groeten van Joop Stroomer.

 

Lees ook de andere herinneringen van onze ambassadeurs 

Rob van der Riet
Juffrouw Rood
Nadine Visser

Klaas Musman

Miranda Deen
Conny van ‘t Hoff

Gerrit Besseling

Nico Koomen

Harold Boldewijn